Razumevanje vaše demografske skupine – DEMO

[vc_row][vc_column][vc_column_text] KLJUČNE TOČKE  
  • Razumite več o vašem poslu in začnite ustvarjati vaš USP (unique selling proposition).
  • Identificirajte in zberite podatke o vaši lokalni, poslovni in socialni demografski skupini.

 

POMEMBNOST TRŽNE RAZISKAVE

Preden se lahko lotimo USP-ja, moramo identificirati vaš trg. Če nameravate služiti določeni populaciji oz. ciljni skupini, športnikom, starejšim itd., potem morate vedeti, kje je vaš trg. Na primer, vzpostavitev trening kampa za ameriški nogomet v Sloveniji morda ne bo posel, ki bi imel veliko možnosti za rast. Športniki bodo večinoma trenirali v njihovih klubih in ne v telovadnicah ali fitnesih. V komercialnih fitnesih verjetno ne boste našli veliko boybuilderjev oz. bodybuilding tekmovalcev. Prav tako verjetno ne boste našli bodybuilding centrov, kjer bi lahko zaračunavali premium cene osebnih treningov. Ali morate ITI k svoji demografski skupini ali pa razumeti, katera to je.  
Marketing brez podatkov je kot vožnja z zaprtimi očmi.« ~ Dan Zarrella
Industrija, v kateri smo, je unikatna in večina med nami se ne rabi spraševati, ali obstaja trg zanjo, saj se bo večji del našega dela vrtel okoli splošne populacije. Večina med njimi potrebuje naše storitve, če se tega zavedajo ali ne. Tisti med vami, katerih trgi so bolj specifični, npr. športniki, starejši, vadba pred in po porodu, bodybuilding, rehabilitacija itd., boste morali oceniti sposobnost preživetja na trgu in ali sploh obstaja trg za storitev, ki jo ponujate. Za mnoge je prav treniranje posebnih populacij razlog, zakaj so se odločili za to industrijo. Trenerji želijo trenirati znane osebnosti in profesionalne športnike, saj se to zdi neke vrste »glamurozna« stran osebnega trenerstva. Enaka vprašanja si morate postaviti, ko gre za vaš posel. Nekaj pomembnih statističnih podatkov:
  • V letu 2014 je bilo več kot 1,9 milijarde ljudi, starih 18 let ali več s prekomerno težo, 600 milijonov izmed njih je bilo debelih. Skupno je bilo leta 2014 približno 13 % odrasle svetovne populacije (11 % moških in 15 % žensk) debelih.
  • V letu 2014 je bilo 39 % odraslih, starih 18 ali več, (38 % moških in 40 % žensk) s prekomerno težo.
  • Med leti 1980 in 2014 se je razširjenost debelosti na svetovni ravni več kot podvojila.
  • The British Market Research Bureau je odkril naslednje podatke (za Slovenijo ti podatki niso na voljo z zadostno natančnostjo):
– Skoraj 4,5 milijona odraslih (+15 let) v Združenem Kraljestvu ima članstvo v fitnesu, kar pomeni, da se je članstvo v fitnes centrih od leta 2000 povečalo za skoraj milijon ljudi. (skupna populacija Združenega Kraljestva je 66 milijonov) – Tretjina izmed njih je starih med 15 in 24 let. – V primerjavi s preostalimi povprečnimi odraslimi obstaja več kot 60 % verjetnost, da so te osebe samske. – Od leta 2000 se je število članov fitnesa, ki so stari 65+ povečalo za skoraj 70 %. – Le 27 % tistih, ki so včlanjeni v fitnes, ga tudi redno obiskujejo. – Njihov povprečni dohodek je za 35 % višji kot dohodek povprečne odrasle osebe. – V primerjavi s povprečno odraslo osebo obstaja 18 % večja verjetnost, da člani fitnes centrov zelo pogosto uživajo čokoladne ploščice. Vseeno pa več kot tretjina obiskovalcev fitnesa ves čas razmišlja o kalorijah, ki jih pojedo. – Skoraj dvakrat bolj verjetno je, da se bodo člani fitnes centrov pojavili v najvišji kvintilni skupini tistih, ki bodo izpostavljeni v kinematografih, v primerjavi s povprečno odraslo osebo. – V primerjavi s povprečno odraslo osebo, je več kot 50 % bolj verjetno, da se bodo člani fitnes centrov strinjali, da se obrnejo na internet, kadar potrebujejo informacije in več kot 60 % bolj verjetno je, da bodo dostopali do strani, povezanih z zdravjem. – Ženske obiskovalke fitnesa bodo v povprečju porabile 35 % več denarja za čevlje in 29 % več denarja za torbice kot povprečna ženska. Ne glede na to, da se ta vrsta informacij morda zdi neselektivna, ima vsaka izmed njih potencialno vlogo pri oglaševanju vaših storitev. Jasno je, da obstaja svetovni trg za osebno trenerstvo, ampak vprašanje je, kako ga izkoristimo kot lastniki fitnes centrov ali ponudniki storitev za izboljšanje zdravja oz. trenerji.

 

VAŠA CILJNA PUBLIKA

Verjetno ena izmed najvidnejših težav v svetu osebnega trenerstva je nesposobnost trenerjev pri razumevanju njihovega ciljnega trga oz. publike in kako postati zaposlen. Preidimo k bistvu; vsi želijo biti še bolj zaposleni, torej imeti več strank in posledično imeti večji prihodek. Ne smete misliti, da vas vodi denar, pa vendar, če želite pomagati več ljudem, na neki točki denar igra pomembno vlogo. Najti morate stranke, jih oceniti, komunicirati z njim in nenazadnje, kot podjetje, denarno ovrednotiti stvari, ki jim jih lahko ponudite, stvari, ki bodo izboljšale njihova življenja. Ne glede na to, ali ste lastnik fitnes centra, manager ali samozaposlen trener, če ne boste razumeli specifičnih potreb, strahov in čustvenih sprožilcev vaših strank, nedvomno ne boste mogli zadovoljiti velikega števila potencialnih potreb vaših strank.

Demografska skupina

Razdelitev vašega trga glede na starost, raso, versko prepričanje, spol, narodnost, prihodek in izobrazbo je tisto, kar imenujemo demografska segmentacija. To so ključne informacije, ki jih potrebujemo, če želimo razumeti, kaj naš trg želi, potrebuje in kako jim lahko svoje storitve strateško oglašujemo. Vse te informacije so na voljo in jih lahko pridobimo iz popisov prebivalstva, članskih prijavnih obrazcev in tako, da opazujemo ljudi, ki obiskujejo naš fitnes center, našo okolico, socialna omrežja itd. To vam omogoča, da identificirate primarne potrebe in želje vaših potencialnih strank. Na primer, če se promovirate kot trener za moč in vzdržljivost v fitnes centru, ki ga ne obiskujejo športniki ali rekreativci, potem ne privlačite pravih strank oz. nimate nič skupnega s tem, kar si vaše stranke želijo. Presenečeni bi bili, koliko trenerjev ne prepozna svoje temeljne demografske skupine in namesto tega zapravlja svojo kariero s tem, da želijo svet in svojo okolico prepričati o tem, da potrebujejo prav to kar ponujajo, ne glede na dejanske potrebe in želje potencialnih strank oz. trga. Trenerji za moč in vzdržljivost skušajo prepričati splošno populacijo, da je njihov primarni cilj moč. Ljudje bodo to sicer sprejeli, vendar v večini primerov to ni tisto, kar si v osnovi želijo. Pred leti, ko so se na tržišču prvič pojavili kettlebelli, so tisti, ki so se ukvarjali z njihovo uporabo, leta prepričevali bodybuilderje, da so kettlebelli točno tisto, kar potrebujejo. Pozabili so in niso upoštevali odlik kettlebellov in čemu je namenjena njihova uporaba. Namesto tega so jih poskušali prodati in oglaševati napačnim ljudem, napačni ciljni publiki. To je delno razlog, zakaj moramo kot trenerji skupaj z vso metodologijo upoštevati dejansko APLIKACIJO posameznih načinov treninga, prehranskih strategij in poslovnih metod. Razumeti moramo prednosti in slabosti vseh treh, poleg tega pa tudi ljudi oz. demografsko skupino, na katero se navezujejo.

 

IDENTIFICIRANJE VAŠE DEMOGRAFSKE SKUPINE

Identificirajte lokalno demografsko skupino – tiste, ki se nahajajo v ciljnem območju, lokaciji vaših storitev oziroma posla. Identificirajte vašo poslovno demografsko skupino – tiste, ki trenutno uporabljajo vaše storitve oziroma z vami sodelujejo oz. poslujejo. Identificirajte vašo socialno demografsko skupino – tiste, ki vam sledijo na socialnih omrežjih. Če še nimate veliko podatkov, ki jih lahko uporabite, jih začnite zbirati. Četudi to pomeni, da boste v času kosila sedeli v vašem fitnesu ali zunaj njega, da boste videli, kdo je v vašem lokalnem območju in v katero kategorijo bi lahko spadal. Nekaj tako preprostega kot je to, lahko zelo koristi vašemu poslovnemu napredku. Na spletu obstaja cela vrsta plačljivih virov, ki lahko namesto vas analizirajo podatke, vendar je na tej stopnji primarno, da zberete čim več podatkov za najmanjšo ceno, kar vam bo omogočilo, da vaš posel naravno raste.  
»Oglas, ki ima čustven vpliv, je tisti, zaradi katerega bo znamka čez čas močnejša, boljša.« ~ Dr. Robert Heath
Nasvet: poskušajte zbrati te podatke s pomočjo digitalne metode. Upravljanje z več tisočimi ročno izpolnjenimi obrazci vam bo vzelo veliko dragocenega časa.

 

LOKALNA DEMOGRAFSKA SKUPINA

Podatke za lokalno območje lahko pridobite iz popisov prebivalstva, nacionalnih statistik, itd. Morali boste povprašati Google iskanje, da boste lahko izvedeli kaj o vašem lokalnem območju in specifikah, ki vplivajo na vaše poslovno delovanje. Vsaka država ima svoje pristojne službe in urade, ki se ukvarjajo z lokalnimi statističnimi podatki. SURS – Statistični Urad Republike Slovenije (SURS) NIJZ – Nacionalni Inštitut za Javno Zdravje (NIJZ) Evropa – Eurostat (EUROSTAT) Za druge statistične podatke, ki se nanašajo na vaše področje dela lahko pobrskate tudi po različnih nacionalnih raziskavah, ki jih na svojem področju opravljajo tudi slovenske Fakultete. Še posebej zanimivo za naše delo in raziskavo trga bodo podatki, ki jih redno pripravlja Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani ali Mariboru.

 

POSLOVNA DEMOGRAFSKA SKUPINA

Obstajajo številni načini, kako identificirati vašo demografsko skupino kot trener ali fitnes center. Večina nujnih informacij bi vam morala biti na voljo skozi sistem za vodenje strank v vašem fitnes centru, če imate do njega dostop, lahko pa tudi pripravite anketo, ki jo daste vašim strankam v roke ali jim jo pošljete preko spleta. Največji izziv pri anketi je stopnja odzivnosti. To lahko ogrozi relevantnost vaših podatkov. Po tem, ko boste nekomu poslali e-pošto, bo največja težava pri zbiranju odgovorov to, da pripravite nekoga, da odpre vašo pošto in izpolni anketo. Ko se bomo v prihodnjih mesecih poglobljeno lotili marketinga, si bomo tudi to podrobneje ogledali. Obstajajo številne spletne ankete, ki jih lahko uporabite zastonj. Dva takšna primera sta Google obrazci in survey monkey ali v Sloveniji 1ka in MojaAnketa. Primer demografske analize Tabela 1.1. prikazuje primer osnovne demografske analize. Ko vašo demografsko skupino prosite za te temeljne podatke, jih morate na nek način motivirati, da vam posredujejo te podatke, ki jih potrebujete. Lahko jim ponudite gratis storitev (uro svetovanja ali treninga), za njih izvedete nagradno igro ipd. Lastniki fitnes centrov lahko prosijo fizične stranke, da anketo izpolnijo ob vstopu. Trenerji, prosite vaše trenutne stranke, da izpolnijo anketo in vam posredujejo podatke. Uporabite tablico ali prenosni računalnik in jim ponudite možnost, da zadenejo zastonj osebni trening ali mesečno članarino. Ne pozabite pa, da so tisti, ki so že člani vašega fitnes centra ali tisti, ki jih trenirate, tam z razlogom. Kar pomeni, da ste izpolnili vsaj eno ali več izmed njihovih zahtev. Prav tako morate razumeti tiste, ki se ne včlanijo v vaš fitnes oziroma ne uporabljajo vaših storitev. Poznavanje vaše sedanje demografske skupine vam bo omogočilo, da spoznate, koga trenutno privlačite. Naslednji teden bomo to bolj podrobno razdelali in pogledali psihografsko segmentacijo. Jasno razumevanje razlogov, zaradi katerih so ljudje člani in zaradi katerih niso, je ključno, če želite razumeti potrebe in želje vaših strank.  

SOCIALNA DEMOGRAFSKA SKUPINA

Tisti med vami, ki uporabljate socialna omrežja, boste lahko zbrali tudi te analitične podatke oz. dobili vpogled v nekatere osnovne podatke. Obstajajo številna dobra analitična orodja za splet in analizo na socialnih omrežjih. Brez teh orodij smo v temi oz. nimamo na voljo podatkov s katerimi bomo lahko zagotovili efektivne promocijske strategije. Google Analytics je verjetno najbolj uporabljeno analitično orodje. Druge možnosti so: Clicky Analytics – to je ena izmed najmočnejših alternativ Google Analytics, saj vam omogoča natančno evaluacijo prometa na vaši strani v realnem času. AFS Analytics – omogoča »vse v enem« spletno analitično rešitev, ki vključuje metriko, analizo uporabnikovega obnašanja in SEO orodja. Vsa poročila so na voljo preko uporabniku prijazne nadzorne plošče, ki je posodobljena vsakih nekaj sekund. KissMetrics – v nasprotju z ostalimi analitičnimi orodji, ta analizira vzorce obnašanja obiskovalcev ali skupin, kar vam omogoča, da jih privabite in obdržite. To vam posledično pomaga povišati število strank, ki jih pridobite in prinese večjo prodajo.  
»Vsak startup mora obravnavati potrebo, ki je v svetu resnična in dokazana. Če ponujate rešitev za problem, ki ga ima veliko ljudi, je zelo lahko prodajati svojo storitev ali izdelek.« ~Kevin Systrom, Instagram
  Prenesite si preglednico za osnovno tržno raziskavo in jo izpolnite s podatki vaših obstoječih strank ali si zamislite kakšne stranke bi radi imeli. To vam bo služilo kot prvi vpogled v vašo obstoječo poslovno demografijo. Izpolnjeno tabelo nato naložite kot nalogo. Kliknite za prenos preglednice: Razumevanje vaše demografije_naloga (64 downloads)   [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_video link=”https://vimeo.com/334143087/b918eb97e0″ css_animation=”fadeInDown” title=”Video lekcija”]

Scroll to Top

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali