Vloga nutricista in prehranskih vodstvenih teles – DEMO

KLJUČNE TOČKE

 • Jasno definirati, kaj zajema opis dela osebnega trenerja 3. stopnje v okviru prehranskega svetovanja.
 • Razumeti, kakšne prehranske nasvete lahko osebni trener 3. stopnje nudi glede na trenutne smernice.


Nedvomno je eno izmed najpogostejših vprašanj, kaj lahko delam kot certificiran nutricionist.

Najprej je potrebno razumeti, da naziv »nutricionist« ni zaščiten ali določen naziv. To pomeni, da vam ne dajemo licence, da ga lahko uporabljate, saj vam je to že dovoljeno. ACA vas želi naučiti, kako lahko kot nutricionisti varno aplicirate prehranske nasvete znotraj meja vaših kvalifikacij. To vas bo zakonsko zaščitilo ter vam začrtalo, kaj lahko počnete znotraj vaših pristojnosti in pri čem potrebujete pomoč zunanjih sodelavcev ali referenčnih oseb.

Do konca tega tečaja boste pridobili potrebno raven zavarovanja, s katerim lahko zaščitite sebe in svoje delo, obenem pa ponudite odličen nivo storitve.

Dajanje nasvetov kot osebni trenerji lahko predstavlja minsko polje in obstaja veliko zmede glede tega, kaj lahko in česa ne smete početi kot osebni trenerji v okviru prehranskega svetovanja.

Spodaj zapisano definira, kakšne pristojnosti ima osebni trener 3. stopnje v okviru prehranskega svetovanja:

Osebni trener 3. stopnje NE SME:

Nuditi predpisanega prehranskega nasveta ali pripraviti naročenega individualiziranega prehranskega načrta za stranke.

To pomeni, da če želijo osebni trenerji ostati znotraj svojih poklicnih meja, lahko nudijo samo splošne nasvete o zdravi prehrani, ciljne vrednosti vnosa makrohranil in kako lahko posameznik te vrednosti doseže.

Kot osebnim trenerjem vam ni dovoljeno nuditi predpisanih načrtov, ki definirajo specifično hrano, čas obrokov, količine itd. Prav tako ne smete dajati prehranskih nasvetov v sklopu lajšanja resničnih ali domnevnih zdravstvenih stanj ali trditi, da lahko vaši predlogi to storijo.

V ZK imajo samo »dietetiki« zakonsko pravico dajati takšen tip nasvetov; to so ljudje, ki imajo končan vsaj 4-letni diplomski študij. Ta naziv je zakonsko zaščiten in reguliran s strani Health and Care Professions Council (HCPC).

Kot osebni trenerji imamo več kot ustrezne sposobnosti, da lahko znotraj naših pristojnosti pomagamo strankam doseči odlične rezultate in nudimo prehranske nasvete.

Predlagamo, da:

 • Spodbujate stranke, da spremenijo svoje prehranske navade tako, da upoštevajo prepoznane in znanstveno podprte smernice zdravega prehranjevanja, ki se skladajo tudi z njihovimi trenutnimi cilji.
 • Se izogibate dajanju nasvetov, ki temeljijo na trenutnih muhah, trendih ali dietah, ki jih promovirajo znane osebe. V prihajajočih lekcijah se bomo lotili analize prehranskih sistemov, kar vam bo omogočilo, da svoje stranke poučite o teh sistemih ter o njihovih prednostih in slabostih.
 • Se izogibate dajanju nasvetov, ki spodbujajo izključevanje posameznih prehranskih skupin ali spodbujajo prehranjevalne vzorce, ki delujejo omejujoče. To bi bilo mogoče razumeti kot predpisan nasvet. V primeru, da se vaša stranka odloči, da bo sledila kateremu izmed takšnih načrtov, je vaša naloga, da stranko izobrazite in ji svetujete v njihovo največjo korist.

V kolikor želite ostati zaščiteni kot osebni trenerji, je priporočljivo, da se teh nasvetov držite.

Če želite dajati bolj podrobne prehranske nasvete in pomagati vašim strankam preko teh meja, morate premisliti o dodatnih možnostih izobraževanja ter o tem, s kakšnimi strankami želite delati. So to stranke, ki imajo klinična stanja, kot npr. diabetes, celiakijo ali visok krvni pritisk, in imeti možnost, da jim nudite predpisane prehranske nasvete, s katerimi bi neposredno vplivali na ali upravljali s temi stanji?

To lahko počne samo registriran dietetik. Ta naziv je zakonsko zaščiten in zahteva, da ima oseba specifične kvalifikacije, ki temeljijo na doseženi stopnji izobrazbe, in da je zaposlena v zdravstvenem zavodu (bolnišnice, zdravstveni domovi, itd.).

Potrebno je upoštevati, da v mnogih primerih izboljšanje splošnih prehranskih navad in vedenj velikokrat vodi do izboljšanja takšnih kliničnih stanj. To postane stranski rezultat tega, kar lahko mi storimo znotraj naših zmožnosti.

Želite posredno ali neposredno vplivati na ta klinična stanja?

ACA kvalifikacija je zunanje potrjena, kar vam zagotavlja:

 1. da je vsebina tečaja znanstveno utemeljena in je bila pregledana s strani zunanjega vodstvenega telesa.
 2. da bodo obstajali jasni in dokumentirani postopki, ki omogočajo enake možnosti in politike zagotavljanja kakovosti.

Zunanji certifikat pomeni tudi, da bodo druga telesa in potencialni delodajalci sprejeli vašo izobrazbo kot veljavno in v doseganju predpisanih standardov.

ACA tečaji vam omogočajo jasen karierni napredek in vam zagotavljajo razgovore z izbranim številom naših partnerjev.

Kaj lahko delate kot osebni trener in/ali lifestyle coach, ko končate ACA tečaj Uporabne prehrane?

Če ste samozavestni glede svojega prehranskega znanja, lahko s svojimi, na splošno zdravimi strankami debatirate o naslednjih temah:

 • Pogovarjate se lahko na splošno o tem, kakšno hrano bi naj vaše stranke vključile v svojo prehrano in pomagate pri določanju kalorij in količin makrohranil. Lahko vključite tudi storitve, povezane s tem, npr. dostava hrane, priprava hrane, itd.
 • Diskutirate lahko o koristih hranilno bogate in zdrave prehrane ter ob tem »obdelate« tudi trendovske diete, ki bodo nedvomno pritegnile pozornost ljudi, s katerimi delate.
 • Stranke lahko poučite o trenutnih sistematičnih metodah, ki jih mogoče uporabljajo in kako bi lahko te modificirali, da bi jim omogočale boljši pristop.
 • Ponudite jim lahko nasvete o tem, kako pripraviti hrano in kako upravljati s časom.
 • Zmožni boste pojasniti koristi hidracije in mikrohranil.
 • Nudili jim boste znanstveno podprte vire informacij o prehrani. To lahko zajema ideje o obrokih, recepte, brošure, ki ste jih pridobili ali sami pripravili.
 • Zmožni boste pojasniti kompleksne hranilne in biokemične vidike prehrane na bolj preprost način.

Če boste sledili tem smernicam, boste dokazali, da ne poskušate popraviti klinično diagnosticiranih zdravstvenih problemov ali nuditi kakršnekoli prehranske intervencije, ki je zasnovana tako, da poskuša zdraviti stanja, bolezni ali njune spremljajoče simptome.

Zapomnite si, da predpisano pomeni, da zapišete natančen načrt, ki vključuje čas obrokov, hrano in količino hrane za vsak obrok.

Enako velja za dodatke in predpisovanje le-teh.

Če želite diskutirati o katerikoli izmed zgoraj naštetih tem, boste potrebovali trdno znanje o prehrani. Prav tako boste potrebovali specifično zavarovanje, s katerim se boste zaščitili za dajanje takšnih nasvetov.

Ko boste končali ACA tečaj Uporabne prehrane, boste popolnoma sposobni delati z zdravimi strankami pri doseganju rezultatov in ciljev, ki so si jih zastavili ter pri tem ostali znotraj meja vašega poklica.

Obstajajo številna pomembna vodstvena telesa, ki jih na tej točki morate poznati. Ti predstavljajo zanesljive vire aktualnih informacij in podatkov.

Znanstveni svetovalni odbor vlade Združenega kraljestva za prehrano (SACN) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

 

Znanstveni svetovalni odbor vlade Združenega kraljestva za prehrano (SACN)

SACN svetuje vladi in angleškemu javnemu zdravstvu, prav tako pa tudi drugim vladnim organizacijam glede vseh zadev, povezanih s prehrano in zdravjem.

To zajema teme kot so prehranske referenčne vrednosti, prehransko stanje in ankete tega stanja, ranljive skupine in skupine, ki jim bolj grozijo težave, ki so povezane s prehrano, npr. osteoporoza, kardiovaskularne bolezni in rakava obolenja.

SACN tudi aktivno sodeluje pri raziskavah, ki se tičejo zgoraj opisanih tem, in pri raziskovalnih analizah.

 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)

WHO je globalno telo, ki je nastalo znotraj Združenih narodov in deluje v več kot 150 državah sveta. Močno so vpleteni v ankete o zdravju, iniciative in reportaže o ranljivih in ogroženih skupinah.

WHO postavlja cilje in daje povratne informacije, povezane z debelostjo, podhranjenostjo, boleznimi in smrtnostjo po celem svetu ter izdaja publikacije, ki v ZK kažejo, kako pomembna je vloga prehranskega svetovalca in izobraževalca.

Kljub temu da se WHO bolj pogosto ukvarja z boleznimi in globalnimi zdravstvenimi težavami, so njihove raziskave v izredno pomoč pri razumevanju širše populacije zunaj fitnes industrije, saj od tam prihajajo naše stranke.

Scroll to Top

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali

3 za eno ceno

Kupi paket treh webinarjev po enkratni ceni 47€:

Ali